NİJERYA BELGESİ
Nijerya’ya yapılacak olan ihracat ile ilgili Nijerya Hükümeti çeşitli düzenlemeler yapmış ve bu kapsamda ülkesine girişi düşünülen ürünler için çeşitli sınırlamalar getirmiştir. Bu düzenlemeler sayesinde ülkeye, ihracatı yapılması düşünülen ürünler için bazı standartlar belirlenmiş ve bu belirlenen standartların altında kalan ve güvenilir olmayan ürünlere bazı kısıtlamalar getirilmesine karar verilmiştir. Bu düzenlemeler sonucunda Nijerya’ya ihracat yapacak olanların bu belgeyi elde etme zorunluluğu getirilmiştir. Nijerya belgesi sayesinde ülkenin ithal ettiği mallar Nijerya gümrüğünden geçebilmektedir. Dolayısıyla Nijerya’ya ihraç edilmek istenen ürünlerin ihracat öncesinde sertifikalandırılması zorunluluğu söz konusudur. Sertifikasız gönderilen ürünler gümrükten geçirilmemekle beraber cezai işlem yapılmakta ya da ürünler ihraç edildikleri ülkeye geri gönderilmektedir.
Nijerya Belgesi Alım Aşamaları
Diğer adıyla Soncap Sertifikası olarak bilinen Nijerya belgesi iki aşamalı olarak edinilebilmektedir. İlk aşama olarak PC (Product Certificate) Belgesi ürün sertifikası gerekmektedir, PC Belgesi ile ürünler kayıt altına alınır. Nijerya SON tarafından üreticiler ve ihracatçılar ürün standartları ve teknik şartlara göre inceleme altına alınmıştır. İhracatı yapılan ürünler kayıt altına (PC Sertifikası) alınmış olup her sevkiyat için Nijerya belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Sevkiyatı yapılacak ürünlerin teknik açıdan uygun olup olmadığı bu belge ile kontrol edilir ve Nijerya belgesi için gerekli olan en önemli belgedir. PC belgesinde kayıt altına alınan ürünlerin sevkiyat sonrası alması zorunlu belgedir. Sevkiyat sonrası gerekli evrak listesi ve adımlar aşağıdaki gibidir.
Diğer aşama ise, sevkiyatı yapılacak ürünlerin uygunluğu ve gümrükten geçebilmesini sağlamak adına Nijerya belgesi alım aşamasıdır.
Nijerya Belgesi İçin Gerekli Belgeler
Nijerya belgesi elde edebilmek için gerekli olan bazı belgeler vardır ve sertifikasyon aşamasının tamamlanması için bu belgelerin sağlanması kesinlikle şarttır. İhracatı yapılması düşünülen her ürün için ayarı olarak bu sertifikanın alınması gerekmektedir. İhracatın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi ve tamamlanması için hazırlanması gerekli olan belgeler şunlardır:
Marka
Üretim yeri
TSE ürün belgesi ve uygunluk sertifikası
Proforma Fatura
Ürün test raporu
GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) Kodları